Причини ожиріння від Уляни Супрун

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on VK
VK

Ожиріння — одна з головних проблем людини ХХ і ХХІ століття. Напевно порахувати кількість експертів і диво-дієт сьогодні важче, а ніж порахувати кількість зірок на небі. 

Чому одні харчуються економічно, але набирають вагу, а інші їдять все підряд і важать нижче за норму?

На ці та інші питання відповідає в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Накопичення жиру в тілі залежить від низки причин, і далеко не завжди безпосередньо від нас.

➡️ Традиції харчування у сім’ї

З чого все починається. Харчова поведінка — це те, чого люди навчаються. Якщо у сім’їі прийнято їсти без огляду на почуття голоду і ситості, дітей змушують їсти, вдома завжди є цукерки, чай з цукром чи перекус бутербродом не вважаються їжею, багато смажать, мало їдять овочів — у дитини формується нездорове уявлення про їжу. Крім цього зростають ризики мати дитяче ожиріння або навпаки — анорексії чи в цілому невміння про себе подбати. Батьки мають бути хорошим взірцем харчування та способу життя. http://bit.ly/31e6JKy

➡️ Здоровий сон

Хронічний брак сну призводить і до “нічного дожору”, і до порушення роботи гормональної системи, що контролює ситість та відкладення жирових покладів. Крім цього, брак сну збільшує тривожність, і налаштовує багатьох на заїдання стресу, переїдання чи вибір солодощів як основи раціону. http://bit.ly/2KzNXqr

Є і інші порушення харчової поведінки та сну, які потребують допомоги лікаря. Жарти про те, як раптом захотіли вночі пити, а зрештою з’їли борщ, повністю підпадають під симптоми такого порушення харчової поведінки як парасомнія — коли люди серед ночі щось роблять. https://mayocl.in/2YxmeRe

➡️ Гормональне здоров’я

На нашу вагу та схильність утворювати підшкірні чи вісцеральні запаси жиру впливає низка гормонів: гормони щитоподібної залози, статеві гормони, соматотропін (гормон росту), кортизол, інсулін, лептин і адипонектин. Зміни ваги супроводжують також менопаузу і навіть другу фазу менструального циклу. Саме тому в разі невпинного набору ваги за звичайного раціону та способу життя слід піти не на марафон схуднення, а на огляд ендокринолога.

https://go.nature.com/2M8fKBF 
http://bit.ly/2MMafrH 
http://bit.ly/2ZDaxEZ

➡️ Генетика

Нині це відомо: є люди, які генетично схильні багато їсти і не повнішати. А є кілька генів, що відповідають за схильність до ожиріння. Утім, більшість випадків ожиріння мають багатофакторне походження: поєднання дії кількох генів та середовища, що сприяє набору ваги, як-от традиції харчування у сім’ї. http://bit.ly/2ZHbhZD

Людям, батьки яких мали індекс тіла 30 чи більше, слід з юності бути уважними зі своєю вагою. Навіть у разі генетичної схильності до ожиріння йому можна запобігти збалансованим харчуванням і тренуваннями. http://bit.ly/2YS36Zx

➡️ Психічні розлади

Це той випадок, коли докоряти людині і закликати опанувати себе та почати або припинити стільки їсти марно. Порушення харчової поведінки бувають при клінічній депресії (відмова від їжі чи переїдання, зсув раціону в бік солодкого, швидкоїжі чи алкоголю) і тривожному розладі (неконтрольоване переїдання, заїдання стресу). http://bit.ly/2TfhCct

Депресія, низька самооцінка, порушення настрою без депресії, чи обсцесивно-компульсивний розлад супроводжують більшість випадків нервової булімії (напади переїдання, після яких від їжі в шлунку чи ваги рішуче позбуваються) чи анорексії (нав’язливого прагнення важити дедалі менше). http://bit.ly/2OM1hNUhttp://bit.ly/2Ko2KG3

Якщо людина недо- чи переїдає, то не варто закликати її отямитися, присоромлювати вагою, чи радити “жерти на пів відра менше”. Проблему слід усвідомити та звернутися по допомогу до фахівця: психіатра чи когнітивно-поведінкового терапевта. http://bit.ly/2Ko4fDZ

уляна_супрун

➡️ Збалансованість раціону

Можна споживати 1200 ккал на день, але їсти виключно цукерки. Можна їсти на ці ж 1200 ккал моркву і капусту, або виключно варене куряче філе. Можна, але не треба. Мабуть, в усіх трьох випадках вага буде зменшуватися, але такі дієти не є збалансованими. Так само, перекос раціону в бік жирної чи солодкої їжі буде спотворювати склад мікрофлори кишківника, а надлишок солодощів сприятиме розвитку інсулінорезистентності та карієсу.

Слід прагнути раціону, в якому є багато різних овочів, сирих та приготованих, фрукти і ягоди, риба, м’ясо і бобові, горіхи і насіння, жири рослинного і тваринного походження, і зовсім трохи солодощів, алкоголю чи ковбасних виробів.

Будь-які перекоси в раціоні призведуть до чогось і цього переліку: набору ваги, браку нутрієнтів, втрати м’язової ваги, а отже – зменшить енерговитрати, розвитку стійкості до інсуліну, ламкості нігтів та випадіння волосся, порушення мікрофлори кишківника.

➡️ Повторювані помилки в плануванні харчування

▪️ Кава не здається нам іжею, але велике лате із цукром за калорійністю наближається до порції спагетті з сиром, але при цьому містить лише швидкі вуглеводи. http://bit.ly/33pcaIS

▪️Солодкі сніданки — мюслі з йогуртом, кава з круасаном та інші “груші в тісті” — це мило, але радше сприяє набору ваги і бажанню щось перехопити перед обідом, аніж насичує нас нутрієнтами і допомагає схуднути.

Солодке зранку — це швидкий злет та падіння рівня цукру в крові, та зменшення рівня орексину — речовини, що допомогає нам почуватися бадьорими та сприяє втраті ваги. http://bit.ly/2YLbLAUhttp://bit.ly/2TfrLpw. Особливо це критично, якщо не виспатися. Краще не снідати, якщо не хочеться, аніж їсти солодке на сніданок. Дітям і підліткам снідати важливо.

▪️ Часті перекуси. Якщо ви — не мала дитина і не хворі на діабет 1 типу, перекуси радше псуватимуть вам апетит, зуби та індекс маси тіла. Дорослим людям можна їсти двічі на день — головне, щоб повноцінно і без переїдання й супутніх психічних розладів. http://bit.ly/2M8xgFUhttp://bit.ly/2Ky4qLJ

▪️Мала обізнаність щодо правильного раціону та приготування їжі. Готувати самим не конче, головне — знати, чого прагнути, а чого уникати. Смаження котлет, а не запікання, використання маргарину, хліб до макаронів, пельмені з майонезом, але при цьому без салату, або навіть непоганий бізнес-ланч, порції якого не відповідають вашим потребам (замало салату і білка, забагато гарніру) — системні помилки, які поволі змінюють нашу вагу в небажаний бік.

➡️ Брак фізичної активності

Пам’ятайте, що люди еволюціонували за умов браку їжі та значних фізичних навантажень. Виживали ті, хто добре бігав та добре відкладав жир. Зараз все навпаки — ми не голодуємо в прямому значенні цього слова, і мало рухаємося.

Найбільші витрати калорій в нашому тілі припадают на печінку, мозок та м’язи. При цьому, ми ладні вплинути лише на м’язи, що і слід робити, аби вага була в нормі — вони мають працювати, щоб були більші енерговитрати. Втім, самим лише спортом чи танцями схуднути важко — треба змінювати весь спосіб життя та, можливо, проходити лікування. ВООЗ наголошує, що прогягом тижня нам потрібно 150 хвилин інтенсивних фізичних навантажень, і щодня — хоча би пів години помірних, а також вправи протягом дня. http://bit.ly/2YRwRgS

Загалом, наведені причини і є ключем до покращення ваги в багатьох випадках. Перекусуєте — припиніть. Мало спите — спіть. Але з управлінням вагою та лікування ожиріння все складніше. Про це — в третій частині цього матеріалу.

Перша частина цього матеріалу тут: http://bit.ly/2OVu030 У ній розповіли про те, яка вага є здоровою та в чому шкода надлишкової ваги.

Текст взято з офіційної сторінки Уляни Супрун

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.

Close